Nu de eerste 3 maanden voor € 4,95

Wij MKB Brandstof

Pitstop bij Marco - Over zijn familiebedrijf, investeren en dé autopas

Pitstop: Marco Butter van De Jong's Timmerfabriek, een familiebedrijf in Bergambacht.

Over het bedrijf

De Jong's Timmerfabriek is al meer dan 75 jaar een begrip in hoogwaardig en duurzaam gevel-timmerwerk. Ze produceren houten buiten- en binnenkozijnen, deuren, ramen, schuifpuien, daken, dakkapellen, houtskeletbouw (HSB), meterkasten en luxe schuifkasten. De Jong's Timmerfabriek is één van de grootste zelfstandige timmerfabrieken in Nederland. 

Marco Butter werkt als productieleider en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de producten, planning en voor de inkoop van voorraad. Daarnaast regelt hij het transport naar de bouw.

Hoe werkt dat in een ‘zelfstandig’ familiebedrijf?

“Ik ben na mijn stage door de eigenaar Piet de Jong aangenomen in 1992. Het leek me een leuk bedrijf om voor te werken en ondertussen werk ik er al bijna 30 jaar. Ondanks dat zijn zoon nu directeur is geworden, loopt Piet nog elke ochtend trouw een rondje door de fabriek.” Dat zie je alleen maar in familiebedrijven!

“Ik ken echt elk hoekje en gaatje van onze Timmerfabriek in Bergambacht”

“Het is fijn om hele korte lijntjes te hebben met de directie. Ik word overal bij betrokken en voel me ook echt verantwoordelijk voor het bedrijf. We hebben een hele hechte club mensen en gaan goed met elkaar om. De waardering die ik krijg is fijn. En de directeur loopt gewoon bij me binnen en zegt wat hij denkt, bij een multinational gebeurt dat niet denk ik. Lijkt me heel afstandelijk.”


Investeren in technieken en apparatuur

“Toen ik bij de Timmerfabriek begon te werken werkten er ongeveer 100 man. De afgelopen jaren waren er verschillende ‘crisissen’. Daar moet je als bedrijf mee leren omgaan. Nu doen we met een stuk minder mensen meer werk dan toen.  Dat komt mede doordat we investeren in nieuwe technieken en apparatuur. Elke timmerfabriek in Nederland maakt alles volgens bepaalde certificeringseisen. Dat is erg belangrijk in onze branche. Daarom houden we alle ontwikkelingen in de gaten en investeren we regelmatig in machines om bij te blijven. Hierbij denken we ook aan onze medewerkers. Regelmatig zijn er verbeteringen qua techniek of apparatuur waarmee we hen minder belasten.  

Nu is het vanwege de coronacrisis weer even lastig. We horen verschillende geluiden in de markt. Gelukkig kunnen we met de bestaande opdrachten onze eigen club mensen nog bezig houden op alle locaties, dat is fijn. We hebben een grote, vaste klantenkring en die blijven steeds weer terugkomen.”

"Ik neem echt nooit kunststof kozijnen."

Mooi natuurproduct

“Hout is een warm natuurproduct. Als je je bewust wordt van het milieu, is er voor hout als hernieuwbare grondstof ook geen alternatief. Ik zou bijvoorbeeld ook niet in een kunststoffabriek kunnen werken of in een huis kunnen wonen met kunststof kozijnen. Het straalt geen warmte uit, de warmte van een houten kozijn spreekt veel meer.”

Bij De Jongs Timmerfabriek zijn ze natuurlijk dagelijks met hout bezig. En niet zomaar hout, 90% van de werkopdrachten wordt gemaakt van FSC hout. FSC, de Forest Stewardship Council is een internationale organisatie die verantwoord bosbeheer stimuleert. Bij De Jong stimuleren ze opdrachtgevers om voor hout met dit keurmerk te kiezen.

Waarvoor gebruiken jullie de MKB Brandstof autopas?

“We hebben drie bedrijfsbussen, daar worden de passen voor gebruikt. Onze servicemonteurs zijn hier de hele dag mee onderweg. En er is een personeelsbus waarmee we naar de bouw kunnen rijden als dat nodig is. We gebruiken de pas voor tanken, parkeren en regelmatig voor de wasstraat. Het is fijn dat collega’s dat niet hoeven voor te schieten en zo hebben we vaker een schone bus rondrijden.


Voor ons is het ook echt belangrijk dat we de autopas in het hele land kunnen gebruiken, aangezien we projecten in het hele land hebben. Zo kunnen we makkelijk bij bouwprojecten parkeren en onderweg tanken als dat nodig is.”

Deel dit artikel