Nu de eerste 3 maanden voor € 4,95

Wij MKB Brandstof

Pitstop bij Janna van Aalderen

Freelancer en elektrisch-rijden-fan Janna van Aalderen over haar werk en steeds duurzamer-wordende-bril.

Hoe beslis je welke projecten je oppakt? Tegen welke klanten je "ja" zegt?

"Nou, veel op gevoel hoor," lacht Janna. "E-com vind ik heel erg leuk, het is mega dynamisch, de wereld verandert steeds. Maar ik vind ook dat ik een feeling met het product/dienst moet hebben. Je ziet mij niet zo snel in de tabaksindustrie werken. Voor mijn volgende klus zou ik graag werken voor een klant als Dopper of Seepje, die echt duurzaam bezig is. Ik ben nog niet zo duurzaam als ik kan zijn", zegt Janna.

Maar, je rijdt wel elektrisch

"Klopt, vorig jaar heb ik op de valreep een Tesla geleased, nog net geprofiteerd van de 8% bijtelling. Hij bevalt goed, rijdt gewoon waanzinnig. Het is ook wennen, hij is zo stil, misschien gaan ze het startgeluid wel terugbrengen, ik kan me voorstellen dat mensen het missen."

Wat vind je wennen aan elektrisch?

"Het bereik is wennen. Met kerst reden we naar limburg, dat is 225 km. De auto gaf aan dat we met 4% batterij aan zouden komen, dat is wel even spannend. Uiteindelijk hadden we nog 17% batterij over. Niet dat ik het ooit gedaan heb, maar met een benzine-auto kan je nog met een jerrycan naar een benzinestation lopen. Als je stilstaat met een elektrische auto, sta je stil. In Nederland staan voldoende laadpalen, maar het is wel even nadenken voordat je onderweg gaat."

Met de app Parkeren en Laden van MKB Brandstof vind je overal een laadpaal onderweg ;). 

Over het algemeen kiezen mensen voor elektrisch vanuit een bepaalde drijfveer. Coole gadgets hebben, bijvoorbeeld. Of geld besparen. Wat is jouw drijfveer?

"Mijn mindset wordt steeds duurzamer, ik heb er interesse in. Zo hebben we een jaar geleden zonnepanelen aangeschaft. Lastig te omschrijven waar het vandaan komt, het is een gevoel. Het werk wat ik doe vind ik leuk, ik heb het goed, en ik wil iets terug doen, iets teruggeven aan de wereld. Zoiets als happy soaps, geen plastic meer, of een Tony's, enthousiast word ik ervan. Of iets heel anders, een meditatiecursus voor kinderen, die opleiding ging ik doen omdat ik het mijn kinderen zo gunde. Dat je, midden in de onrust, een moment van rust kan vinden in jezelf. Daar had ik zelf ook veel aan gehad als kind."

Startende ondernemers

"Een praktische tip, schaf een youngtimer aan. Je betaalt 35% over de dagwaarde, mits de auto 15 jaar oud is. Alle kosten mag je aftrekken. Financieel is dat voor starters gewoon een fijne instap. Je hebt wel wat onderhoud aan een oudere auto, maar al je kosten zijn aftrekbaar."

Waar kan MKB Brandstof jou nog meer mee helpen?

Ik wil real time inzicht in mijn verbruik, dat zou enorm helpen. Ik zie wel wat het kost per kWh, maar niet wat de totale laadbeurt kostte, en dat zou wel fijn zijn. Nog meer administratief gemak dus. 

Wie is Janna?

Janna van Aalderen werkt sinds 2019 als freelancer. Daarvoor werkte ze 12 jaar in de reisbranche en deed ze ervaring op in fashion en e-commerce. Projecten doen past goed bij haar, vandaar de stap naar freelance. Ze woont met haar man en twee kinderen in Santpoort-Zuid.

Deel dit artikel